Siirry suoraan sisältöön

Suutelu

suutelu

Suutelu on monella ensimmäisiä tapoja viestiä seksuaalisesta vetovoimasta toista kohtaan. Sillä on ja on ollut hyvin monenlaisia käyttötapoja ihmiskunnan historiassa. Rakkauden osoituksen lisäksi sitä on käytetty viestimään kunnioituksesta sekä alamaisuudesta. Suudelman merkitys siis vaihtelee aina kulttuurin mukaan, joten muista kulttuureista tulevilla ihmisillä voi olla erilaisia käsityksiä siitä.

Pussailu on tuttua puuhaa monelle ja usein ensimmäiset seksuaalisuuteen liittyvät kontaktit tapahtuvat pussailemalla. Pusulla tarkoitetaan yleensä joko poskipusua tai sitten huulille kohdistuvaa pussaamista. Erona suuteluun on se, ettei sitä tehdä kielellä eikä suuta avata, vaan kontakti tapahtuu puhtaasti huulilla. Pusu ei ole niin intiimi kuin suudelma.

Suutelu | Eri tyylit esittelyssä

Suutelu on vanha perinne ja sitä on tehty jo vuosituhansien ajan. Pussailu on yksi suutelemisen muoto, joka ei ole luonteeltaan välttämättä aivan niin seksuaalista. Monissa kulttuureissa pussaaminen on ollut tapa tervehtiä ja sillä on osoitettu läheistä tuttavuutta. Vielä nykyäänkin monissa maissa ihmiset vaihtavat poskipusua tavatessaan. Suomessa tätä tapaa ei tunneta, mutta esimerkiksi Venäjällä se on hyvin yleistä.

Pussailu tervehtiessä on kuitenkin hyvin erilaista kuin esimerkiksi esileikin yhteydessä harrastettava intohimoinen suuteleminen. Poskisuudelmassa ei ole missään nimessä kohteliasta käyttää kieltä. Märkä poskisuudelma saatetaan ottaa loukkauksena, joten kieli kannattaa pitää kurissa silloin, kun kyseessä on kohteliaisuuteen liittyvä tapa. Toinen perinteinen käyttäytymiseen liittyvä suuteluperinne on käsisuudelma, jota kuitenkin käytetään hyvin harvoissa tilanteissa.

Pussailu ei ole aina viatonta

Pussaileminen on osa ihmisen elämää, mutta täysin harmitonta se ei välttämättä aina ole. Ensinnäkin se levittää tehokkaasti tauteja, joten esimerkiksi influenssakausina pussailua kannattaa vähentää. Pussailun aikana välittyy miljoonia bakteereita, jotka saattavat aiheuttaa omat ongelmansa. Tunnetuin suutelemisen yhteydessä siirtyvät tauti on huuliherpes, joka on kiusallinen vaiva ja pitkäikäinen vaiva.

Pussailu voi olla kuitenkin turvallista ja siitä voi saada suurta nautintoa. Varsinkin tutun kumppanin kanssa suutelu on mainio tapa saada esileikkeihin sopivasti värinää alle. Kun huolehtii hygieniasta ja tiedostaa huuliherpekseen ja muihin tauteihin liittyvät riskit, pussaileminen on turvallista. Pitämällä huolta oman suun hygieniasta pitää samalla huolta kumppanista. Lisäksi pussailemisen tulee tapahtua yhteisymmärryksestä, eikä ketään saa pakottaa siihen.