Siirry suoraan sisältöön

Naisten kondomit

Naisten kondomit ovat olleet jo melko pitkään markkinoilla, mutta ne ovat silti miesten kondomeihin verrattuna selvästi uudempi ja harvinaisempi ehkäisykeino. Niihin kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua, sillä ehkäisyväline suojaa niin sukupuolitaudeilta kuin raskaudeltakin miesten kondomien tapaan. Suurimpana erona naisten kondomeissa on se, että ne asetetaan emättimeen sekä peittämään häpyhuulia kahden renkaan avulla.

Naisten kondomit ovat melko turvallinen vaihtoehto oikein käytettynä, mutta eivät kuitenkaan 100 % varma, kuten eivät muutkaan kondomit. Niiden ehkäisyteho on oikein käytettynä noin 95 %, mutta väärin käytettynä jopa alle 80 %. Se ei siis ole välttämättä kaikista turvallisin ehkäisyväline raskauden kannalta. Paras ehkäisy vaihtelee kuitenkin aina myös jokaisen omien tarpeiden mukaan ja on hyvä ottaa huomioon, että monet muut ehkäisyvälineet eivät suojaa myös sukupuolitaudeilta, kuten kondomit. Naisten kondomien huono puoli on myös se, että ne ovat melko kalliita miesten kondomeihin verrattuna.

Naisten kondomien käyttäminen voi vaatia opettelua

Ehkäisyväline muodostaa suojan emättimestä kohdunkaulaan. Kaksi rengasta sisältävä kondomi asetetaan niin, että sisempi rengas tulee kohdunsuun ympärille ja ulompi rengas peittää häpyhuulia. Tämän vuoksi sitä voi käyttää myös kuukautisten aikana. Näin kondomista jää siis näkyviin vain muutama sentti. Sen käyttäminen on monelle vierasta, joten käyttö voi vaatia yhden harjoituskerran ennen kuin kondomin saa oikein paikoilleen. Loppujen lopuksi sen paikoilleen laittaminen ja poistaminen on kuitenkin melko yksinkertaista.

Naisten kondomit eroavat miesten kondomeista myös materiaaliltaan, sillä ne on valmistettu polyuretaanista tai nitriilistä kun taas miesten kondomit on valmistettu yleensä lateksista. Ne saattavat siis sopia myös sellaisille käyttäjille, jotka ovat allergisia tavallisille kondomeille. Hyvä puoli naisten kondomeissa on myös se, että niihin eivät vaikuta kosteus- tai lämpötilatekijät, kuten miesten kondomeihin. Naisten kondomi on myös ei-hormonaalinen ehkäisyväline, jollaisia monet suosivat, koska niillä ei ole lainkaan haittavaikutuksia. Kondomin voi myös asettaa paikoilleen jopa useita tunteja ennen seksin harrastamista.

naisten kondomit

Ehkäisyväline, joka sopii monille

Naisten kondomit eivät ole pelkästään naisten ehkäisyväline, sillä ne sopivat esimerkiksi myös anaaliyhdyntään. Se auttaa myös monia muita ehkäisyvälineitä paremmin sukupuolitaudeilta suojautumiseen, sillä kondomi ei jää täysin piiloon, vaan osa siitä jää näkyviin emättimen tai peräaukon ulkopuolelle. Asiantuntijoiden mukaan tämä auttaa seksiteitse tarttuvien tautien ehkäisyssä, vaikka saattaakin näyttää aluksi hieman hassulta.

Naisten kondomit ovat siis varsin monipuolinen ehkäisyväline ja niillä on monia hyviä puolia moniin muihin ehkäisyvälineisiin verrattuna. Ne eivät esimerkiksi vaikuta hormoneihin ja myös lateksiallergiset voivat käyttää niitä. Ne eivät siis yleensä aiheuta allergioita, kuten monet muut kondomit voivat aiheuttaa. Monet ovat myös sitä mieltä, että naisten kondomia käytettäessä tuntuma seksin aikana on melko samanlainen kuin ilman kondomia. Miesten kondomit taas vähentävät monien mielestä luonnollista tuntumaa seksin aikana. Kondomi toimii myös emättimen suojana ja liukasteena, joka voi olla tarpeen synnytyksen jälkeen, jolloin limakalvot ovat herkät.

Naisten kondomi on vielä melko vieras, mutta kätevä ehkäisyväline. On kuitenkin aina kunkin omista tarpeista ja mielipiteestä kiinni, millainen on omasta mielestä se paras ehkäisy. Naisten kondomi suojaa niin sukupuolitaudeilta kuin raskaudeltakin, mutta sillä on myös huonoja puolia; niitä on vielä melko vähän markkinoilla, joten niiden hinta on myös melko korkea. Sen on kuitenkin sanottu olevan tuntumaltaan hyvin luonnollinen. Kokeile vaikka itse!