Siirry suoraan sisältöön

Kondomin valinta

Kondomin valinta ei ole aivan niin helppoa kuin ajatellaan, sillä peniksiä on yhtä monenlaisia kuin on miehiäkin. Yleismalliset kondomit eivät siis ole paras valinta kaikille miehille, vaan niiden valitseminen tulee suorittaa huolella. Hyvä malli on aina sopivan kokoinen. Se ei purista liikaa, mutta ei myöskään jää liian löysäksi. Jos malli ei ole sopivan kokoinen, se alkaa rullautumaan pois paikaltaan. Tällöin sen tärkein tehtävä, eli seksitaudeilta ja raskaudelta suojaaminen, ei onnistu.

Kondomin valinnassa ja käytössä on monia asioita, jotka tulee ottaa huomioon. Lue siis lisää, niin saat enemmän tietoa siitä, miten voit löytää itsellesi tai kumppanillesi sopivan mallin.

Kondomin käyttö vinkkejä

Kondomin käytössä tärkeintä on siis se, että malli on itselle sopivan kokoinen. Yleismallista kortsua ei kannata ostaa tutustumatta muihin malleihin, kuten hyvin monet vielä tänäkin päivänä tekevät. Niitä on yleismallien lisäksi myös keskimääräistä pienempiä ja suurempia. Sen käyttö tuleekin aloittaa siltä pohjalta, että jokaiselle miehelle etsitään oikean kokoinen kondomi.

Myös kortsut voivat vanhentua. On siis hyvä tarkastaa sen päiväys ennen käyttämistä. Jos päiväys on mennyt vanhaksi, ei sitä tule enää käyttää. Lateksi hapertuu ajan myötä, joten vanhentunut kortsu ei ole enää luotettava ehkäisyväline.

Kortsua ei myöskään tule käyttää, jos sen pakkaus on mennyt rikki. Tällöin on vaara, että myös itse kortsu on rikkoutunut. Vähänkään rikki oleva kortsu ei pysty suojaamaan niin hyvin seksitaudeilta ja raskaudelta. Pakkauksen rikkoutuminen ja lateksin hapertuminen voi johtua esimerkiksi siitä, että pakkausta säilytetään väärin. Jos pakkaus kulkee koko ajan lompakossa, kuten asia on monien kohdalla, altistuu se esimerkiksi lämpötilan muutoksille ja samalla sejoutuu kestämään hiertymiä. Lompakko ei siis ole oikea paikka säilyttää sitä.

kondomin valinta

Oikean kondomin valinta vinkit

Kondomi on oikean kokoinen silloin, kun se peittää koko peniksen. Se ei myöskään saa puristaa liikaa tai vaihtoehtoisesti olla liian löysä. Jos se ei ole oikean kokoinen, se alkaa rullautumaan pois peniksen päältä. Oikean kokoisen mallin etuihin kuuluu myös se, että se pysyy parhaiten ehjänä.

Oikean kokoisen kondomin etsimisessä tulee kiinnittää huomiota niin peniksen pituuteen kuin paksuuteen. Yleinen harhaluulo on, että ainoastaan peniksen pituus merkitsee. Se ei kuitenkaan ole totta, sillä joskus penis voi olla keskimääräistä ohuempi tai paksumpi. Tällöin on syytä etsiä sopivan paksuiselle penikselle suunnattu kondomimalli.

Miesten penikset ovat eri muotoisia. Kortsun valintaan vaikuttaa siis myös peniksen muoto, joka voi olla esimerkiksi terskan kohdalta leveämpi. Tällöin on syytä valita malli, joka ei ole koko pituudeltaan saman paksuinen, vaan levenee myös kärkeä kohti.

Valmistajat ovat koonneet kokotaulukoita, joista selviää kunkin mallin halkaisija. Kokotaulukot kertovat myös, jos kyseessä on esimerkiksi erityisen kookas malli. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kondomin lateksi venyy hyvin. Jos siis miettii kahden mallin välillä, kannattaa mieluummin valita hieman pienempi koko. 

  1. Tutki valmistajien kokotaulukoita ja selvitä itsellesi sopiva koko. 
  2. Valitse malli, joka tuntuu hyvältä, eikä esimerkiksi purista. 
  3. Jos penis levenee terskaa kohti, kannattaa silloin valita myös sellainen malli, joka on leveämpi kärjestä. 

Millaisia kondomimalleja on saatavilla?

Kondomin voi valita monella eri perusteella. Yleisintä on valita se joko koon, materiaalin, pinnan tai vaikka kondomin vaikuttavien aineiden mukaan. Kondomimerkit ovat luoneet monia erilaisia kondomeita tyydyttämään kaikkien käyttäjien tarpeet. Niiden kokoja siis on moneen lähtöön, mutta sen lisäksi on olemassa myös ohuempia ja paksumpia kondomeja. 

Jos mies on herkkä saamaan siemensyöksyn, voi silloin valita paksumman mallin. Siemensyöksyn viivyttämiseen auttaa myös malli, jossa on paikallispuudutetta. Se saa peniksen vähemmän tuntoherkäksi, jolloin yhdyntä voi kestää kauemmin.

Yleensä materiaalina käytetään lateksia, joka on luonnonkumi. Joillakin voi kuitenkin olla lateksiallergia, jolloin kondomin joutuu vaihtamaan synteettisestä materiaalista valmistettuun malliin. Tällaiset erikoiskondomit löytyvät kätevästi niin kaupoista kuin apteekeistakin.

oikean kondomin valinta

Jos kondomilla haluaa parantaa seksuaalista nautintoa, kannattaa silloin valita esimerkiksi juovutettu tai nystyröillä varustettu malli. Juovutettuja ja nystyrällisiä malleja saa jokaiselta merkiltä ja monessa eri koossa. Seksuaalista nautintoa voi parantaa myös esimerkiksi makukondomien avulla. Ne saavat suuseksin onnistumaan paremmin, jolloin myös suuseksistä pitämättömät voivat oppia pitämään siitä. 

Joskus niihin voidaan lisätä muitakin ainesosia, että seksuaalinen nautinto kasvaisi. Lisätyt ainesosat voivat lisätä joko lämmön tunnetta tai kihelmöintiä, mikä saa seksuaalisen halukkuuden nousemaan.

Esimerkkejä saatavilla olevista malleista

Oikean kondomin valinta käyttötarkoituksen mukaan

Oikean kondomin valinta aloitetaan valitsemalla sopivan kokoinen ja paksuinen malli. Koska peniksiä on erilaisia, myös malleja on oltava kaikille. Oikean kokoinen kondomi on sellainen, joka ei purista, mutta ei myöskään ole liian löysä. Kun malli on sopivan kokoinen, se pystyy täyttämään tehtävänsä. 

Kortsu on nimittäin ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä seksitaudeilta että raskaudelta. Sen tulisi aina peittää koko penis. Näin voi olla varma siitä, että se suojaa täydellisesti. 

Seksuaalista nautintoa lisäämään voi hankkia esimerkiksi makukondomeita tai muita erikoiskondomeita. Juovitetut tai nystyrälliset mallit saavat myös naisen saavuttamaan orgasmin herkemmin.

Muista siis aina kiinnittää huomiota siihen, millaisen kondomin ostat!