Siirry suoraan sisältöön

Kuivat limakalvot

kuivat limakalvot

Limakalvojen kuivuminen on yleistä naisilla. Limakalvojen kuivuuteen on olemassa monia eri syitä. Kuivat limakalvot voivat olla erittäin epämiellyttävät, koska ne saattavat aiheuttaa arkuutta ja kirvelyä. Limakalvojen kuivuus voi olla erittäin epämukavaa myös yhdynnässä. Lisäksi limakalvojen kuivuus lisää mahdollisuutta erilaisille tulehduksille.

Oikeanlainen liukuvoide voi auttaa kuiviin limakalvoihin seksin aikana. Sen käyttäminen onkin tärkeää etenkin silloin, jos limakalvot ovat kuivat, koska kuivuus yhdynnässä voi aiheuttaa limakalvovaurioita ja kipua. Kuivuutta voidaan kuitenkin hoitaa muillakin tavoin. Niitä voidaan hoitaa niin estrogeenilla – kuten estrogeenivoiteella –, kuin myös hoitovoiteilla ilman estrogeeniä.

Kuivat limakalvot ja niiden hoito

Hormonaaliset muutokset ovat yksi syy kuiville limakalvoille. Kuivat limakalvot voi aiheuttaa esimerkiksi estrogeenin puute ikääntyessä. Kaikki hormonaaliset muutokset eivät kuitenkaan liity ikään, sillä raskaus ja imetys voivat vaikuttaa myös. Myös lääkitykset, sairaudet ja stressi voivat vaikuttaa kuivuuteen. Olipa syy mikä tahansa, liukuvoide on välttämätön yhdynnässä, mikäli kärsii kuivista limakalvoista. Voi myös olla hyvä idea ottaa yhteyttä lääkäriin, joka auttaa sopivan hoitomuodon löytämisessä.

Liukuvoide auttaa yhdynnässä kuivien limakalvojen kosteuttajana, mutta sitä ei kannata pitää ainoana hoitokeinona kuiville limakalvoille. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä etenkin silloin, jos itsehoidosta ei ole hyötyä, kuivuuteen liittyy virtsaamisvaivoja, ylimääräisiä vuotoja tai on tulehduksen oireita. Hyvä hygienia on myös tärkeää, mutta liiallista pesua ja vääränlaisia pesuaineita kannattaa välttää. Hankaavia alusvaatteita kannattaa myös vältellä.

Hoitava liukuvoide voi auttaa kuivuuteen

Liukuvoide on ehdoton lisä seksiin kuivuudesta kärsiville. Liukuvoiteita on tarjolla niin vesi-, silikoni- kuin öljypohjaisinakin. Etenkin vesipohjaiset liukuvoiteet sopivat herkälle iholle. Ne on myös helppo pestä pois. Jokaisen kannattaa kuitenkin valita liukuvoide omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Kuivuuden lisäksi liukuvoiteen valinnassa on otettava huomioon myös ehkäisymenetelmä. Öljypohjaiset liukuvoiteet eivät esimerkiksi sovellu käytettäväksi kondomin kanssa.

Moni liukuvoide tarjoaa erityistä hoitoa kuiville limakalvoille. Ne voivat olla kuivuudesta kärsiville paras vaihtoehto. Tällaisia liukuvoiteita on saatavilla useita erilaisia. Lisäksi voi olla hyvä ajatus kokeilla myös erityisiä kuiville limakalvoille tarkoitettuja hoitovoiteita tai geelejä. Joissain tapauksissa tarjolla on myös emätinpuikkoja. Mikäli hoitavat voiteet eivät auta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkärit osaavat määrätä sopivia voiteita tai muita hoitokeinoja.