Siirry suoraan sisältöön

Aseksuaalisuus

aseksuaalisuus

Aseksuaalisuus on seksuaalisuuden muoto, jossa ihminen ei oikeastaan välitä tai koe mielenkiintoa seksiä kohtaan. Se on suhteellisen harvinaista, mutta ei suinkaan tavatonta. Varsinkin nuorille ihmisille se voi olla kuitenkin ahdistava kokemus, sillä seksuaalinen halut ovat yleensä korkeimmillaan juuri nuorena aikuisena.

Seksuaalinen vetovoima on lähes kaikille meille tuttu. Jokin ihminen saattaa herättää niin kovia intohimoja, että tuntuu kuin räjähtäisi muuallakin kuin yläpäässä. Varsinkin teini-iässä ja nuorena aikuisena vilkas hormonitoiminta saa aikaan sen, että ihastuksen kohteet pyörivät päässä ympäri vuorokauden. Tällöin on kuitenkin tärkeää pitää maltti ja pitää jalat maassa.

Mitä aseksuaalisuus on?

Aseksuaalisuus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, ettei jokin yksilö kaipaa tai tunne vetoa seksiin. Aseksuaalisella ihmisellä muihin kohdistunut seksuaalinen vetovoima puuttuu oikeastaan kokonaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aseksuaalinen ihminen haluaisi olla romanttisessa parisuhteessa tai kaipaa läheisyyttä. Jotkut saattavat kuvitella, että aseksuaalit olisivat tunnekylmiä ihmisiä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tunne-elämä voi olla täysin normaali ja yhtä monipuolinen kuin kaikilla muillakin.

Seksuaalinen vetovoima on niin yleinen ja tavallinen ilmiö, että joskus voi olla vaikea kuvitella, että jotkut ihmiset eivät koe sellaista tunnetta. Siksi kannattaa tutustua aihetta käsitteleviin artikkeleihin ja uutisiin. Oppimalla aseksuaalisuudesta saa paremman kuvan ihmisistä ja näin pystyy avartamaan omaa maailmankuvaansa. Aseksuaalinen ihminen saattaa esimerkiksi harrastaa itsetyydytystä, mutta ei halua olla yhdynnässä toisen ihmisen kanssa.

Seksuaalinen vetovoima on monen tekijän summa

Ihmiset määrittelevät muita ihmisiä nopeasti ja aivot tekevät uudesta ihmisestä ensivaikutelman sekunneissa. Tämä ei tietenkään aina ole hyvä asia, sillä huono ensivaikutelma voi olla vaikea muuttaa myöhemmin. Todennäköisesti aseksuaaleilla ensikosketukset uusien ihmisien kanssa on erilaisia, sillä niihin ei liity minkäänlaista seksuaalista latausta. Tätä latausta ei synny myöskään pidemmällä aikavälillä.

Seksuaalinen vetovoima on hyvin sisäsyntyinen ja vaistonvarainen asia. Jotkin ihmiset saattavat olla hyvinkin seksuaalisesti viehättäviä, vaikka heidän ulkonäkönsä ei noudata niin sanottuja perinteisiä kauneuskäsityksiä. Esimerkiksi symmetrisiä kasvoja pidetään usein kauniina kulttuurista riippumatta. Tästä huolimatta ei-symmetriset kasvot omaava ihminen saattaa olla monienkin mielestä todella seksikäs. Seksuaalisuuteen kuuluvat asiat ovatkin monella tapaa mysteereitä, eikä siihen kuuluvista asioista vallitse yksimielisyyttä.