Siirry suoraan sisältöön

Alkuhuuma

alkuhuuma

Alkuhuuma on parisuhteen vaihe, jossa muu elämä jää helposti uuden kumppanin varjoon. Se on ihanaa aikaa, mutta siinä piilee myös pieni vaaran paikka. Alkuhuuman aikana olisi kuitenkin hyvä ylläpitää myös muita ihmissuhteita, eikä keskittyä pelkästään uuteen kumppaniin, vaikka tätä olisikin vaikea saada mielestä.

Parisuhteen vaiheet ovat kaikilla pääosin samanlaiset. Itse asiassa alkuhuuman aiheuttama olotila vastaa fyysiseltä rasitukseltaan stressitilaa. Tästä johtuen se laantuu luontaisesti, sillä elimistömme ei kestäisi tätä tilaa kahta vuotta pidempään. Tämän jälkeen alkuhuumaa seuraa asettuminen, jolloin molemmat osapuolet palaavat takaisin normaalimpaan elämään eikä kumppania katsota enää vaaleanpunaisten sydänlasien läpi.

Alkuhuuma muuttuu kiintymykseksi

Alkuhuuma on vain ensimmäinen askel matkalla laadukkaaseen parisuhteeseen. Jokainen pari käy parisuhteen vaiheet läpi, mutta tapa käydä ne läpi tulee vaikuttamaan myös siihen, miten parisuhde selviää sen eri vaiheista. Alkuhuuman jälkeen pari kokee vahvempaa tarvetta sitoutua tunteiden muuttuessa syvemmiksi, mutta sen jälkeen seuraa myös yksi parisuhteen haasteellisimmista ajoista. Alkuhuuman jälkeen edessä on koettelemuksia, sillä molemmat osapuolet alkavat näyttää oikeaa itseään enemmän rentoutuessaan parisuhteessa.

Alkuhuumassa saatetaan toista hemmotella kaikin mahdollisin tavoin. Parisuhteen vaiheet vievät meidät kuitenkin väistämättä käännekohtaan. Tässä käännekohdassa on tärkeää osata rakastaa kumppanin lisäksi myös itseään, sillä muuten omat epävarmuudet saattavat tuhota parisuhteen. Esimerkiksi itsestään epävarma, menneisyydessä petetty ihminen saattaa alkuhuuman jälkeen kärsiä kovasta mustasukkaisuudesta. Kumppanin alkaessa palata normaaliin elämään eikä omistakaan jokaista hetkeä parisuhteelle, vaan viettää esimerkiksi enemmän aikaa kavereiden kanssa.

Parisuhteen vaiheet voivat myös vaihdella

Tunteiden vakiintuessa lopulta varauksettomaksi rakkaudeksi toista kohtaan ja kummankin osapuolen eläessä omaa elämäänsä ei kannata silti jähmettyä paikoilleen. Toki mukaan parisuhteeseen saattaa tulla paljon arkea muuttavia asioita, kuten lapsia ja lemmikkejä. Kaikki parisuhteen vaiheet saattavat kuitenkin palata takaisin ja tämä on täysin normaalia. Esimerkiksi jo kerran kukistettu mustasukkaisuus saattaa nostaa uudestaan päätään vaikka uuden ystävän tullessa kuvioihin.

Parisuhteen vaiheet eivät tietenkään palaa aina negatiivisesti takaisin, vaan myös alkuhuuma on mahdollista saavuttaa uudelleen. Monella parilla tämä tapahtuu silloin, kun lapset muuttavat pois kotoa ja pari saa vihdoin omistettua taas kaiken aikansa toisilleen ilman, että elämässä on kiintymyksen osoituksia rajoittavia tekijöitä. Toinen vaihtoehto uuteen alkuhuumaan on esimerkiksi eläkkeelle jääminen, jolloin puolisolle löytyy enemmän aikaa ja energiaa.